Windows 7 İşletim Sistemi Özellikleri ve Sürüm Karşılaştırması.



Arrow Windows 7 İşletim Sistemi Özellikleri ve Sürüm Karşılaştırması.

Windows 7 ile Beraber Gelen Yeni Özellikler
Windows 7 ile beraber gelen özelliklerden bahsedersek, bu özellikler; çeşitli güvenlik geliştirmeleri, işletim sisteminin sistemdeki bilgisayarlara dağıtımını yani yüklenmesini gerçekleştirirken kullanılabilecek çeşitli yükleme ve dağıtım geliştirmeleri, XP-Mode özelliğini de göz önünde bulundurarak eşsiz uygulama uyumluluğu, Yerleşik Windows PowerShell desteği ile komut satırından detaylı yönetim ve script özellikleri, Group Policy (GPO) Preferences desteği ile gelişmiş merkezi yönetim, Starter GPO’lar ile yönetim, GPO PowerShell komut satırı araçları, Kütüphaneler (Libraries) ile gelişmiş doküman yönetimi, Offline File geliştirmeleri, BitLocker geliştirmeleri ve BitLocker ToGo ile veri güvenliği, Windows ReadyBoots geliştirmeleri, gelişmiş donanım sürücü desteği ve performans değerlendirme araçları, “Trigger Start” Windows servisleri, Powercfg ile gelişmiş enerji yönetimi, Yazdırma araçları ve geliştirmeleri, “Location-Aware Printing”, yazıcı sürücüsü izolasyonu, arama geliştirmeleri, Internet Explorer Koruma Modu (Protected Mode), Performans Monitör geliştirmeleri, “Windows Sistem Assessment” (WinSAT) ile performans değerlendirme endeksi, gelişmiş hata teşhis araçları, Remote Assistance Easy Connect özelliği, Windows AppLocker ile uygulama erişim denetimi, Gelişmiş User Account Control (UAC), Network geliştirmeleri, URL tabanlı QoS desteği, DNSsec desteği, Çoklu Aktif Firewall Profilleri, IPSec geliştirmeleri, BranchCache ile WAN üzerinden verimli dosya transferi, DirectAccess ile gelişmiş infrastructure seviyesinde VPN desteği, Remote Desktop Protocol 7.0 ile güvenli ve gelişmiş uzak masaüstü deneyimi, Ipv6 geliştirmeleri, “Windows Troubleshooting Platform” ile işletim sistemi sorunlarına karşı kolay çözümler sağlanması, Resource Monitör, Windows PowerShell ile uzaktan hata çözümleme, gelişmiş ve özelleştirilebilir hata çözümleme (Troubleshooting), Reliability Monitor, Problem Steps Recorder, Aero Teması’ndaki geliştirmeler; Pin, Snap, Shake özellikleri, önizleme özellikleri, Başlat Menüsü ve Görev Çubuğu geliştirmeleri, geliştirilmiş birçok yerleşik donatılar uygulaması ve kontrol panel ögeleri olarak sıralanabilir.

Windows 7 Sürümleri
Windows 7 işletim sisteminin sürümleri arasında birçok farklılık bulunmaktadır. Bu sürüm çeşitliliği Windows istemci ailesi ürün gamına Windows Vista ile yerleşmiştir. Küçük isim farklılıkları ile bu ürün gamı Windows 7 işletim sistemi içerisinde de korunmaktadır. İşletim sistemi sürümündeki bu çeşitlilik yaygın olarak kullanılan Windows işletim sistemlerin kullanıcılarındaki profil farklılıklarından kaynaklanmaktadır. Bir kısım kullanıcı grubu bilgisayarları üzerinde oldukça üst düzey güvenlik ve erişim özellikleri beklemekteyken bir kısım kullanıcı profili ise işletim sistemini çok temel özellikleriyle Microsoft Office uygulamalarını çalıştırmak ve internet erişimi gibi sebeplerle kullanmaktadır. Bu farklılık dolayısıyla farklı özellik ve fiyatlardaki Windows 7 versiyonları piyasaya sunulmuştur. Bu Windows 7 versiyonları uygulama ve özellikleri artan şekilde, Windows 7 Starter, Windows 7 Home Basic, Windows 7 Home Premium, Windows 7 Professional, Windows 7 Enterprise ve Windows 7 Ultimate başlıkları ile sıralanabilir.

Bu versiyonların destekledikleri özelliklerin yanı sıra en temelde destekledikleri bellek miktarı fark etmektedir. Windows 7 işletim sistemin Starter hariç her versiyonu 32bit’lik ve 64bit’lik mimarilere uygun farklı versiyonlarda sunulmuştur. 32bit ve 64bit yapılarında değişmekle beraber Windows 7 versiyonlarının destekledikleri kullanılabilir işletim sistemi belleği Tablo 1.1′de incelenmiştir.

Tablo 1.1: Windows 7 Versiyonlarındaki Fiziksel Bellek Limitleri

Sürüm farklılıklarını genel olarak özetlemek gerekirse, Windows 7 işletim sistemini çok temel özelliklerle kullanmak isteyenler için Starter sürümü, temel özelliklere ek olarak 64 bit destek de sunan ve mobil özelliklerin desteklendiği temel ev kullanıcılarını hedef alan Home Basic sürümü, yine ev kullanıcıları için tasarlanan ancak Windows Aero temasına tam destek sunan, Media Center özelliklerini içeren ve tablet / dokunmatik ekranlı PC’lere de uyumlu olan Home Premium sürümü, çalışanların şirket içerisinde kullandıkları bilgisayarları hedefleyen, Active Directory entegrasyonu imkânı sunan Professional sürümü, yine iş amacıyla tasarlanan, üst düzey güvenlik ve yönetim özelliklerini destekleyen Enterprise sürümü ve Windows 7 işletim sistemi için Enterprise ile aynı özellikleri içeren ve bireysel kullanıcılarından satın alabileceği en üst sürüm olan Ultimate şeklinde değerlendirilebilir. Windows 7 sürümlerine ilişkin farklı versiyonların destekledikleri teknolojiler ve özellikler ilgili versiyon başlığında bu bölümde açıklanmıştır.

Windows 7 Starter
Windows 7 Starter sürümü, Windows 7 işletim sisteminin en temel sürümüdür. Starter sürümü içerisinde Aero Glass özellikleri, kişiselleştirme, çoklu monitör, DVD oynatma, Windows Media Center, Active Directory desteği, XP Mode, 64 bit işlemci desteği gibi birçok özellik bulunmaz. Ancak Starter versiyonunda Windows 7 yapısında gelen en büyük yenilik, Windows XP ve Vista Starter versiyonlarında bulunan eş zamanlı en fazla 3 uygulama çalıştırabilme kısıtlamasının Windows 7 Starter’da olmamasıdır. Windows 7 Starter içerisinde Internet Explorer 8 ve Windows Media Player 12 uygulamaları doğrudan yer alır. Windows 7 Starter’dan Windows 7 Home Basic ve Home Premium versiyonlarına Anytime Upgrade ile yükseltme yapılabilir.

Windows 7 Home Basic
Windows 7 Home Basic sürümü, Windows 7 sürümleri içerisinde Starter’dan bir üst seviyede özellikler sunan versiyondur. Windows 7 Home Basic ile 32bit ve 64bit yapıdaki işlemciler doğrudan desteklenir. Buradan yola çıkarak Windows 7 Home BASIC’ten itibaren tüm Windows 7 versiyonlarının ayrı ayrı 32bit ve 64bit versiyonları mevcuttur. Windows 7 Home Basic ile HomeGroup özellikleri ile ev gruplarına bağlanıp diğer Windows 7 işletim sistemleri ile veri ve medya alış verişinde bulunulabilir. Internet Explorer 8, Windows Media Player 12, Masaüstü Pencere Yöneticisi, Windows Mobility Center Windows 7 Home Basic içerisinde bulunan diğer uygulamalardır. Windows 7 Home Basic ile Windows Aero teması kısmi olarak desteklenmektedir.

Windows 7 Home Premium
Windows 7 Home Premium sürümü, ev kullanıcıları için tasarlanmış, bilgisayarlarını Plazma/LCD/LED televizyonlara bağlayıp kullanmayı hedefleyen kullanıcı grubu için, Windows Media Center ile zengin medya desteği sunan ve Windows Aero temasına tam destek veren Windows 7 sürümüdür. Windows 7 Home Premium içerisinde Home Basic’te var olan tüm özellikler de bulunmaktadır. Ek olarak Home Premium ile HomeGroup yaratma ve bağlanma özellikleri etkindir. Premium oyunlar da Windows 7 Home Premium versiyonunda sunulur. Ek olarak Windows 7 Home Premium ile MultiTouch yani çoklu dokunuş desteği de mevcuttur.

Windows 7 Professional
Windows 7 Professional iş amaçlı kullanmak üzere tasarlanmış Windows 7 sürümüdür. Windows 7 Professional işletim sistemi bir Active Directory domain’inine girebilir, domain kaynaklarını kullanabilir ve dolayısı ile merkezi olarak yönetilebilir. Windows 7 Professional sürümünde Windows 7 Home Premium’daki tüm özellikler hali hazırda bulunmakta ve üstüne birçok ek yönetimsel özellik içermektedir. Windows 7 Professional işletim sistemlerine uzak makinelerden, uzak masaüstü desteği ile erişilebilir. EFS (Encrypted File System), yazdırma kolaylıkları ve sunum modu gibi destekler de Windows 7 Professional yapısında mevcuttur.

Windows 7 Enterprise
Windows 7 Enterprise iş yerleri için tasarlanmış ve bireysel kullanıcıların alabileceği versiyonlar arasında bulunmayan Windows 7 sürümüdür. Windows 7 Enterprise ile Windows 7 işletim sisteminin tüm bireysel ve kurumsal özelliklerini kullanabilmek mümkündür. Bireysel özelliklerden kasıt grafiksel destekler ve zengin medya destekleri şeklinde değerlendirilebilir. Kurumsal destekler ise BitLocker, DirectAccess, BranchCache, AppLocker gibi güvenlik ve performans temelli özelliklerdir. Windows 7 Enterprise ile Windows 7 işletim sisteminin ara yüzü Windows Update’den otomatik olarak sunulacak güncelleştirmeler ile 32 farklı dilde görüntülenebilir. Windows 7 Enterprise ile VHD formatındaki sanal hard diskleri işletim sistemi içerisinde kullanmak hatta bu sanal diskler üzerine kurulan işletim sistemleri ile bilgisayarı başlatmak mümkündür.

Windows 7 Ultimate
Windows 7 Ultimate sürümü ise son kullanıcının da rahatlıkla satın alabileceği ve Windows 7 işletim sisteminin yine Windows 7 Enterprise gibi güvenlik/performans temelli tüm kurumsal özelliklerini ve grafiksel yetenekler, zengin medya uygulamaları gibi bireysel özelliklerini destekleyen en üst düzey sürümdür. Windows 7 Ultimate ile beraber alt sürümlerde desteklenen tüm özellikler desteklenir ve Ultimate yapısında gelen birçok yönetimsel ek özellik de mevcuttur. Windows 7 Ultimate Microsoft Active Directory Domainlerine üye olabilir ve merkezi yönetimi mümkündür. Windows 7 Ultimate lisans ücreti açısından en pahalı Windows 7 versiyonudur.

Windows 7 VL
Windows 7 işletim sistemlerinin karşılaştırmalarının incelenebileceği “Windows 7 Sürüm Karşılaştırma Tablosunda” da görülebileceği gibi Volume Lisans desteği sunan ve şirketlerin toplu alımları için tasarlanan Professional ve Enterprise sürümleri “VL Build”ler şeklinde de adlandırılabilir. Windows 7 VL’ler VLK’lar yani Volume License Key / Volume Lisans Anahtarları ile lisanslanır ve aktivasyonları yapılır. Tek bir VLK ile çok sayıda işletim sistemi kurulup aktifleştirilebilir.

Windows 7 N
Windows 7 N sürümleri, Home Premium, Professional, Enterprise ve Ultimate versiyonları için mevcuttur. Windows 7 N sürümleri tam sürümlerle aynı özellikler içerir. Avrupa Birliği’nin (EU) aldığı rekabet kararlarıyla doğrudan ilgili olarak, Windows 7′nin içerisinde sadece Windows Media Player olmayan sürümdür. Windows 7 N sürümlerine, Windows Media Player herhangi bir ücret ödemeden Microsoft’un resmi internet sitesinden download edilerek yüklenebilir.

Windows 7 Sürüm Karşılaştırma Tablosu
Windows 7 Sürüm Karşılaştırma Tablosu ile Windows 7 işletim sistemin farklı sürümlerinin destekledikleri donanımsal ve uygulama bazlı özellikler net olarak incelenebilir.
Resmi Orjinal Boyutta Görmek için Tıklayınız..


Facebook: facebook.com/soner.kandemir.7773
Msn: HackerOps@msn.com
Twitter: twitter.com/SonerKandemirCE
Youtube :http://www.youtube.com/SonerKandemirCEVO
Skype: sonerkandemir
GSM : 534 395 73 39
Ask.fm : http://ask.fm/SonerKandemir2
Direnmiyoruz Diriliyoruz.
Share this video :

Yorum Gönder

 
Support : Copyright © 2014. tasarlamaekibi - All Rights Reserved
Proudly powered by Blogger